napi evangelium


Napi evangélium


2024. február 13. – Kedd

A tanítványok egy alkalommal áthajóztak a Genezáreti-tavon. Elfelejtettek kenyeret vinni magukkal, és csak egy kenyerük volt a bárkában. Jézus a lelkükre kötötte: „Vigyázzatok! Óvakodjatok a farizeusok és Heródes kovászától!” Ők egymás közt arról beszélgettek, hogy nem hoztak magukkal kenyeret. Jézus észrevette, és így szólt: „Mit tanakodtok azon, hogy nincs kenyeretek? Még most sem értitek, és nem fogjátok föl? Még mindig érzéketlen a szívetek? Van szemetek, és nem láttok? Van fületek, és nem hallotok? Nem emlékeztek arra, hogy amikor öt kenyeret megtörtem ötezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?” Azt válaszolták: „Tizenkettőt.” „És amikor hetet törtem meg négyezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?” Azt felelték: „Hetet.” Erre újra megjegyezte: „Hogyan lehet, hogy még mindig nem értitek?”

Mk 8,14-21


Elmélkedés:

A mai evangéliumban Jézus ezt mondja tanítványainak: „Óvakodjatok a farizeusok kovászától!” A kovász, az élesztő szinte észrevehetetlen mennyiségű, kevés kell belőle csupán, de mégis növekedést ad a tésztának. A farizeusok kovászáról, azaz hogy mi éltette őket, a tegnapi evangéliumban olvastunk: szüntelen vágy élt bennük a rendkívüli jelekre, a törvények látszat szerinti teljesítésére, a Jézussal való vitatkozásra és az elutasításra. Egy másik alkalommal Jézus a képmutatást nevezi a farizeusok kovászának: kifelé a vallásos buzgóságot mutatják, de szívük tele van gonoszsággal. Ettől a lelkülettől akarja Jézus megóvni az ő tanítványait és követőit.
Jézus kovásza a hit és a bizalom. A tanítványok aggodalma, hogy nincs mit enniük, valójában a hit és a bizalom hiányából fakad. Hogyan lehetséges, hogy akik látták, hogy Mesterük megszaporítja a kevés kenyeret és halat, amelyből több ezren jóllaktak, néhány órával később problémának látják azt, hogy éppen nincs náluk ennivaló? Akik maguk is részt vettek a megszaporított étel szétosztásában, rövid idő elteltével miért nem emlékeznek arra, hogy kinek köszönhetően lett egyik percről a másikra bőséges táplálék mindenki számára? Miért van az, hogy egy szükséghelyzet, tudniillik, hogy a bárkában éppen nincs náluk kenyér, rögtön megbénítja gondolkodásukat? Ennek bizony a hit és a bizalom hiánya az oka.
Érdemes minden nap kérnem Jézus kovászát: a hitet és az Istenbe vetett bizalmat.
© Horváth István Sándor

Imádság:

Jóságos Istenem, hálás szívvel köszönöm neked mindazt, amivel mindennap elhalmozol jóságodból, köszönök mindent azok helyett és nevében is, akik ezt nem teszik meg. Édes Jézusom, határtalan jóság! Milyen sokat tettél azért, hogy az emberek viszontszeressenek. Miként lehetséges mégis, hogy sokan nem szeretnek téged? Szent kegyelmeddel eltökélem, hogy amennyire csak képes vagyok, szeretlek téged mindenek fölött! Ámen.
 


 
 
Feliratkozás a napi evangélium küldéshez (ingyenes)

Név:

E-mail cím: