napi evangelium


Napi evangélium


2024. február 7. – Szerda

Jézus egy alkalommal ismét magához hívta a népet, és így tanította őket: „Hallgassatok rám mindnyájan, és jól értsétek meg! Nem az szennyezi be az embert, ami kívülről jut az emberbe; hanem ami az emberből származik, az szennyezi be őt.” Amikor Jézus a népsokaság elől bement a házba, tanítványai megkérdezték tőle, mi a példabeszéd értelme. Ezt felelte: „Hát még ti sem értitek? Nem tudjátok, hogy amit megeszik az ember, az nem szennyezheti be, mert nem a szívébe jut, hanem a gyomrába, és a félreeső helyre kerül?” Ezzel tisztának mondott minden ételt.
Aztán így folytatta: „Ami az emberből ered, az teszi tisztátalanná az embert. Mert belülről, az ember szívéből származik minden gonosz gondolat, paráznaság, lopás, gyilkosság, házasságtörés, kapzsiság, rosszindulat, csalás, kicsapongás, irigység, káromlás, kevélység, léhaság. Ez a sok rossz mind belülről származik, és ez teszi tisztátalanná az embert.”

Mk 7,14-23


Elmélkedés:

A mai evangéliumban olvasott beszédét Jézus nem a tisztasági törvények megtartását rajta számon kérő farizeusokhoz és írástudókhoz intézi, hanem a néphez. A tanítás témája továbbra is a tisztaság, de Jézus inkább a lelki tisztaságra helyezi át a hangsúlyt.
A legtöbb ember jobban érzi magát, ha tisztaság veszi körül, mintsem mocsokban kell élnie vagy dolgoznia. Szeretjük, ha tiszta a környezetünk, a ruházatunk, a testünk. Ennek érdekében takarítunk, kimossuk a ruhánkat és rendszeresen mosakszunk. A tisztálkodás a mindennapjaink része. Vannak, akik olykor túlzásba esnek e területen, azaz tisztaság-mániások. És sajnos vannak olyanok is, akik igénytelenek, nem törődnek otthonuk vagy saját maguk tisztaságával.
És mennyit törődünk lelkünk tisztaságával? Jézus szerint a lélek tisztasága még a test tisztaságánál is fontosabb. Alapigazság, hogy a külsőnk tükrözi a belsőnket, mindazt, ami a szívünkben, lelkünkben rejtőzik. De ez nem mindenkor igaz, vannak, akik csak a látszatra törekszenek, és megjelenésük tisztaságával próbálják elrejteni lelki hiányosságaikat, bűnös életüket. Ezt a képmutatást Jézus elítéli. Előfordul az is, hogy tisztalelkű emberek nem figyelnek külsejükre, tehát a külső alapján nem mindig tudunk helyesen következtetni arra, hogy mi lakik a másik ember szívében.
Jézus azt kéri tőlünk, hogy kapcsoljuk szívünket Istenhez és akkor majd ő gondoskodik szívünk és lelkünk tisztaságáról.
© Horváth István Sándor

Imádság:

Mindenható Istenünk! Te mindenkit meghívsz a veled való közösségre és senkit sem zársz ki szeretetedből. Minden embernek felkínálod az üdvösséget és megmutatod, milyen úton érhetjük azt el. Egyedül mi, emberek zárhatjuk ki magunkat azzal, ha elutasítunk téged, megtagadjuk a neked való engedelmességet és semmibe vesszük törvényeidet. Hálásak vagyunk azért, hogy minden embernek, nekünk is és minden embertársunknak megadod a segítséget ahhoz, hogy üdvözüljünk.
 


 
 
Feliratkozás a napi evangélium küldéshez (ingyenes)

Név:

E-mail cím: