napi evangelium


Napi evangélium


2019. december 21. – Szombat

Az angyali üdvözlet után Mária útra kelt, és a hegyek közé, Júda egyik városába sietett. Belépett Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet.
Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, szíve alatt felujjongott a magzat, és a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott:
„Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! Hogyan lehet az, hogy Uram anyja jön hozzám? Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat! Boldog vagy, aki hitted, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neked!”

Lk 1,39-45


Elmélkedés:

Keresztelő János és Jézus születésének hírüladása után Lukács evangélista a két leendő édesanya találkozását ismerteti. Az angyal által hozott üzenetből Mária azt is megtudta, hogy rokona, Erzsébet is gyermeket vár, ezért elhatározza, hogy meglátogatja őt és segítségére lesz a szülés előtti hónapokban.
A jelenet azt tanítja, hogy Isten üzenete megváltoztatja, új irányba állítja az ember életét. Szó szerint kimozdít a korábbi élethelyzetből, elindít, útnak indít, új cselekvésre ösztönöz. Ez az út a másik emberhez vezet, a megismert örömhír megosztásához és egy új örömhír megismeréséhez vezet. Mária örömmel, boldogan teszi meg a hegyekbe vezető utat. Minden pillanatban, minden lépésnél arra a csodálatos dologra gondol, ami vele történt. Az út során van ideje újra és újra átgondolni mindazt, amit az angyal mondott neki. Van ideje megismételni, megerősíteni beleegyezését Isten üdvözítő tervébe. Van ideje hálát adni Istennek azért, hogy hamarosan gyermeknek adhat életet. Van idő arra, hogy lelkét áthassa az Istentől származó öröm. Van idő, hogy szívét teljesen betöltse Isten szeretete.
Ez az öröm fakad fel szívéből, amikor az Erzsébettel való találkozáskor Istent magasztalja és kifejezi háláját.
Az adventi napok folyamán növekszik-e szívemben az öröm és a hála érzése?
© Horváth István Sándor

Imádság:

Istenem, a te irgalmas tekintetedet keresem, amely rám tekint. Nem elítélni és megbüntetni akarsz, hanem megbocsátani. A Te Fiad Jézus eljön a mi bűnös emberi világunkban, hogy irgalmad jelen legyen köztünk. Megbocsátó szavad lelkünkig hatol, átalakít minket, hogy tiszta szívvel várjuk Megváltónkat.
 


 
 
Feliratkozás a napi evangélium küldéshez (ingyenes)

Név:

E-mail cím: